Da’s geen kattenpis!
Enkele maanden geleden stroomden we met een twintigtal kandidaten toe in Gent voor de speeddates met de creatieve bedrijven binnen het &KOO-netwerk. Een kurkdroge mond en wat gezond angstzweet later, zitten we met 11 in het Heaven Can Wait Campus Traject, waarvan 7 creatievelingen de uitdaging aangaan om een start-up uit de grond te stampen. Een impressie van de eerste twee weken.
Laura Delandsheer
Woensdag 6 september 2017. Onze eerste werkdag: 9u30 scherp te Ferdinand Lousbergskaai 106, Gent. Ik zal vast niet de enige geweest zijn met knikkende knietjes van de zenuwen, ook al hadden we elkaar de dagen ervoor al leren kennen in Les Ondes. We zouden elkaar nu leren kennen in een business omgeving, en geef toe, dat zou een stuk minder informeel zijn dan gezellig keuvelen rond een kampvuur.
Op een week tijd is de business lingo van sommigen onder ons al enorm uitgebreid.
Geleidelijk aan druppelde iedereen binnen op kantoor (dat we ondertussen al liefkozend ‘Den Bokaal’ hebben gedoopt). Het werd al snel duidelijk dat we letterlijk from scratch zouden mogen beginnen. Enkel een tafel en stoelen waren aanwezig. Even brainstormen over materiaal dan maar. Een andere start-up begint toch ook van nul?!
Kruisbestuiving
Lijstjes over balpennen, post-it’s en software later, konden we aan de slag. Tijdens onze tweedaagse in Les Ondes hadden we de briefing gekregen voor onze start-up. Daarvoor had het altijd heel mysterieus ‘POPUP AGENCY’ geheten. Tijd om een smoel te geven aan het abstracte idee.
Wat hebben we dus concreet gedaan deze afgelopen dagen? Een businessplan opgesteld aan de hand van een ‘business model canvas’, we hebben aan ‘customer profiling’ gedaan, ‘leads’ gezocht en aan een ‘elevator pitch’ gewerkt. Het salesteam heeft zelfs al een netwerkevent bijgewoond. Op een week tijd is de business lingo van sommigen onder ons al enorm uitgebreid. En zo zie je maar: het concept van ‘kruisbestuiving’ werkt.
Welkom in de commerciële realiteit.
Wrijving
Het concept van kruisbestuiving werkt, maar zorgt ook soms voor wat gezonde wrijving. We merken duidelijk dat er over verschillende ideeën andere opvattingen zijn en dat er, afhankelijk van ieders referentiekader, anders gereageerd wordt op bepaalde zaken. De kunst zal zijn om telkens de gulden middenweg te kunnen vinden.
En klanten. Het schijnt dat een start-up niet overleeft zonder klanten. Welkom in de commerciële realiteit.